Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi de “beyin göçü”.

Bu özellikle ülkenin gelecek kalitesini etkileyecek bir konu. Bir İnsan Kaynakları profesyoneli olarak yaşadığım, gördüğüm ve okuduğum bazı verileri paylaşmak istiyorum.

2023 yılında Türkiye’den yurt dışına göç edenlerin sayısının %53 arttı ve 700 binin üzerine çıktı. Yurt dışına göç edenlerin çoğunluğunu genç ve genç yetişkinler oluşturuyor.

Göçün Nedenleri: – Ekonomik Zorluklar – Eğitim Sorunları – Hukuksal Sorunlar – Sağlık Sistemi – Yolsuzluk ve Adam Kayırma

Göçün Toplumsal Etkileri: – Yurt dışına göç edenlerin yarısından fazlasının ekonomik ve sosyal olarak kritik önemdeki 20-40 yaş grubundan olması, ülkenin geleceği için endişe verici bir durum. – Düşen doğum oranları ile birleştiğinde, genç nüfusun kaybı, Türkiye’nin demografik yapısını da olumsuz etkileyebilir.

Türkiye’de Yükseköğretim Mezunlarının Beyin Göçü (%)

2015: % 1,57

2020: % 1,92

2023: % 1,99

Özetle, Türkiye’de 2023 yılında yükseköğretim mezunlarından her 50 kişiden 1’i yurtdışına göç etti.

2 örnek bölüm paylaşayım:

  • Bilgisayar Mühendisliği mezunlarını yurtdışına en çok kaybeden üniversite; ODTÜ %39 ve Boğaziçi %39.
  • Endüstri Mühendisliği mezunlarını yurtdışına en çok kaybeden üniversite; Boğaziçi %31 ve ODTÜ %30

Türkiye’den yurtdışına göç eden yükseköğretim mezunları en çok hangi ülkelere göç etti? (2023 yılı)

1-Amerika Birleşik Devletleri: % 21,4

2-Almanya: % 17,5

3-Birleşik Krallık: % 11,2

4-Hollanda: % 6,9

5-Kanada: % 4,9

Türkiye’nin en yüksek puanlı lisesi olan İstanbul Erkek Lisesi’nin 2024 mezunu 155 öğrenciden 146’sı üniversite eğitimi için Almanya’ya ve İsviçre’ye gitti, sadece 9 mezun Türkiye’deki üniversiteleri tercih etti. Diğer iyi liselerde yurtdışına gitme oranı ise %80’lerin üstünden.

Gelelim doktorlara. En zor yetişen mesleklerden birisi. Şu an 70.000 doktor açığımız var. “Giderlerse gitsinler” denilen 1 doktorun yetişme maliyeti, yaklaşık 400.000 Euro. Türkiye’den sadece Almanya’ya giden doktor sayısı 8.000. Bu da demek oluyor ki, Almanya’ya 3.2 Milyar Euro hibe etmişiz kendi ellerimizle. Doktor olmadığı için yitirilen yaşamlar ve eksik tedaviler nedeniyle etkilenen yaşamlar, bu maliyet hesabına bağlı değil. Bu sadece Almanya ile sınırlı değil bu arada. İskandinav ülkeleri ve BAE gibi ülkelere de giden doktor sayısı az değil.

Peki Nobel ekonomi Ödüllü Daron Acemoğlu ne düşünüyor bu konuda ?

“Ayrıca politik nedenlerden dolayı özgürlüğün kısıtlanması nedeniyle Türkiye’nin geleceği artık iyice karanlık görüldüğü için en parlak gençler yurtdışına gitmeye başladı. Az insan giderse problem yok ama sayı bu kadar çok olunca bir çöküşe yol açar ve Türkiye bunun eşiğinde… ”  Kaynak:   https://www.agos.com.tr/tr/yazi/29595/bu-kadar-insanin-gocu-cokuse-yol-acar-turkiye-bunun-esiginde

İyi lise mezunları, iyi üniversite, iyi bölüm mezunları ve doktorlar gidiyor. Ülkenin en değerli gençleri göçmeye böyle devam ederse, çöküşe mi sürüklenecek Türkiye ?

Çare ne peki ?