Türkiye’de pek çalışan Avrupa’da iş bulma ve yaşama hayalinde. Nedenleri malum !

Peki kaç kişi gidebiliyor derseniz, Almanya için şöyle bir veri var. 

Almanya’da nitelikli işgücü göçü yasası reformunun birinci yıldönümünde 2024’te yaklaşık 200 bin nitelikli çalışma vizesi verildi. Türkiye 11 bin ile Hindistan’ın ardından ikinci durumda.

En fazla göç veren ülkelerden biriyiz, görüldüğü gibi.

Peki Alman şirketleri ne durumda derseniz ?

Bu durumun böyle gitmeyeceği, en azından otomotiv ve ilişkili sektörlerde zorluklar yaşanacağı çok açık.

Bunun ilk göstergelerinden biri özellikle Avrupa pazarı için de üretim yapan otomotiv sanayi olacak. Aşağıdaki haberde Tofaş örneği var.

Bursa’da yaşadığım için bilirim. “Tofaş 1 işçi çıkarırsa, Bursa’da 5 kişi daha işsiz kalır” derler.

Tofaş, emekliliğe hak kazanan ve/veya kendi isteğiyle işten ayrılanlar ile üretim planlaması çerçevesinde iş akitleri sonlandırılan çalışanların etkisiyle; toplam çalışan sayısının, kamuya açıklanan son bilanço tarihindeki toplam çalışan sayısına göre %13 azalarak 4 bin 593 kişiye indiğini bildirdi.

Tofaş, yaptığı açıklamada, “Söz konusu ayrılan çalışanlara yapılacak yasal ödeme tutarı yaklaşık 330 milyon TL olarak hesaplanmıştır.” denildi. 700 kişi zaten çıkarılmış ve çalışan sayısı 5.300’den 4.593’e inecekmiş. TOFAŞ, artan sipariş iptalleri ve azalan üretim adetleri nedeniyle tasarruf önlemlerinin yetersiz kaldığını, oluşan istihdam fazlasının yönetilemeyecek bir seviyeye ulaştığını belirtti.

Peki diğer sektörler, diğer Avrupa ülkeleri ne olacak ?

Sağlık sektöründe gereksinim devam ediyor. Ne yazık ki ülkemizin çok ihtiyacı olan o deneyimli doktorlar, hemşireler, sağlık çalışanları hala Avrupa yolunda, dil kurslarına gidiyor.

Savunma sektöründe de değerli beyinler, uçmaya devam ediyor.

Otomotiveki Çin etkisi maalesef, önümüzdeki yıllarda da devam edecek gibi.

Bu sektörlerde isterseniz Türkiye’de iş yapın, isterseniz Avrupa’da iş yapın zor günler gelecek, gelmeye devam edecek.